N o r s k   M o t o r c y k k e l   U n i o n NMCU-logo
Nyheter  november '98

Nye retningslinjer for ombygging/oppbygging av motorsykler allerede i 1999?

Som kjent har motorsyklistene selv tatt initiativ til å rydde opp i uklar praksis og ubegripelige avgifter i forbindelse med ombygging/oppbygging av motorsykler. Arbeidsgruppa presenterte sitt forslag til nye retninglinjer i møte med Vegdirektoratet den 4. november. Signalene fra dette møtet var klare; Vegdirektoratet deler motorsyklistenes og KRIPOS' syn på hva som bør endres for å etablere et regime alle parter kan leve med.

Arbeidsgruppa fikk i mandat å ta forslaget med til Toll- og avgiftsdirektoratet. Er også denne instansen enig i prinsippene er det duket for umiddelbare endringer. For at alle skal kunne få innsyn i hva de nye retningslinjene går ut på bringer vi under forslaget i sin helhet.
 

FORSLAG TIL NYE RAMMEBETINGELSER FOR REPARASJON, OMBYGGING OG OPPBYGGING AV MOTORSYKLER

En arbeidsgruppe bestående av representanter for Norsk Motorcykkel Union (NMCU), Harley-Davidson Owners Club of Norway (HDOCN), Norsk Forening for Spesielle og Ombygde kjøretøy (NFSOK) og KRIPOS har blitt enige om et forslag til noen prinsipielle retningslinjer og rammer som bør danne grunnlag for et nytt regelverk for reparasjon, ombygging og oppbygging av motorsykler i Norge:

Det å bygge om og sette et eget, personlig preg på kjøretøyet er en viktig del av motorsykkelkulturen. Arbeidsgruppa har sterke ønsker om at denne tradisjonen, som har gitt oss en mengde vakre bygg og en rekke ypperlige tekniske løsninger, må fortsettes og videreutvikles.

Arbeidsgruppa erkjenner at dagens situasjon omkring ombygging/oppbygging i Norge er uholdbar. Det er ulik praksis for godkjenning ved de ulike trafikkstasjonene, noe som fører til at borgere i ulike deler av landet ikke har de samme, grunnleggende rettigheter.

Det faktum at det er så uforholdsmessig mye mer økonomisk lønnsomt å bygge om i stedet for å bygge opp en motorsykkel har ført til juks og tøyning av grenser blant motorsyklistene. Manglende kompetanse hos godkjennende instans har gitt svake krav og uklar praksis mht. identifikasjon og dokumentasjon og ført til at kriminelle personer har sett en mulighet for økonomisk vinning i ulovlig ombygging av motorsykler. Dette kriminelle innslaget har vært en stor belastning for seriøse byggere med ærlige hensikter.

Det kreves særskilt kompetanse av en godkjenningsinstans for å være i stand til å vurdere det avgiftsmessige ved, identiteten til og de tekniske krav til en ikke-standard motorsykkel. Motorsyklistene kan ikke forlange at denne kompetansen skal finnes ved alle landets 72 trafikkstasjoner. Arbeidsgruppa foreslår derfor:

§1   Det skal finnes spisskompetanse på spesielle og ombygde motorsykler ved minst fem trafikkstasjoner i Norge, geografisk likelig fordelt over hele landet. Nøkkelpersonell skal gis mulighet for grundig opplæring.
 
§2   Tilgjengelige registre over stjålne chassis- og motornummere hos internasjonal politienhet tas i bruk ved godkjenning av ombygde og oppbygde motorsykler.
 
§3   En motorsykkel består av to hovedkomponenter; chassis og drivverk. I chassiset er ramma den viktigste delen og i drivverket er motoren den viktigste delen. Begge disse delene har et identifikasjonsnummer.
 
§4   En slik oppbygging av et kjøretøy er helt forskjellig fra, f.eks. en moderne personbil, og motorsykkel bør derfor ha et særskilt kapittel i Kjøretøyforskriftens bestemmelser om reparasjon, ombygging og oppbygging.
 
§5   Reparasjon er å betrakte som nødvendig vedlikehold ved at slitte eller ødelagte deler byttes til nye eller brukte deler som er identiske med eller tilsvarende de som er slitte eller ødelagte. Reparasjon er ikke et ønske fra motorsyklisten om å sette et personlig preg på kjøretøyet.
 
§6   Ombygging av en motorsykkel derimot kommer som følge av et ønske fra motorsyklisten om å gi kjøretøyet et annet utseende og en annen karakteristikk enn det har som standard. Det ligger i sakens natur at en sykkel som ønskes bygd om allerede har en norsk identitet, dvs. det er allerede svart engangsavgift for kjøretøyet.

Det blir derfor galt hvis et slikt ønske om en endring av kjøretøyet automatisk skal betraktes som en oppbygging av et nytt kjøretøy, og at det dermed i prinsippet må svares full avgift, tilsvarende engangsavgift, en gang til (dobbelt opp). Problemet er imidlertid at hvis enkelte fikk det som de ønsket, ville det bli foretatt så omfattende endringer, at det i praksis ikke ville være noe igjen av det opprinnelige kjøretøyet. Det har dessuten vært en tvilsom praksis med å ville bygge om motorhistoriske kjøretøy til f.eks. en chopper eller en café-racer.

Arbeidsgruppa foreslår derfor følgende hovedretningslinjer for ombygging av motorsykler:

  1. Det skal ikke være tillatt å bygge om motorsykler som er gitt norsk identitet som et motorhistorisk kjøretøy.
     
  2. Med henvisning til det som tidligere er skrevet om de hovedkomponentene en motorsykkel består av skal det kun være tillatt å gjøre vesentlige eller større endringer på en av de to hovedkomponentene som bærer identifikasjonsnummere, dvs. enten motor eller ramme. Når motorsyklisten først har bestemt seg for hvilken komponent han vil endre, kan videre vesentlige eller større endringer kun foretas på denne komponenten (ramme eller motor).
     
  3. Ønsker man senere også å foreta endringer på den andre hovedkomponenten, blir kjøretøyet å betrakte som oppbygd og det må svares oppbyggingsavgift, tilsvarende engangsavgift. Mindre endringer av den andre komponenten for å muliggjøre et motorbytte skal imidlertid ikke føre til at kjøretøyet blir å anse som oppbygd.
     
  4. Ombygde motorsykler skal ha en tilleggsidentifikasjon i form av en kode i kjøretøyregisteret som beskriver hva slags ombygging som er foretatt, dvs ulike koder for bytte av motor, endring av ramme/gaffel, påmontering av sidevogn osv.
     
  5. Ved et ønske om å bygge om en motorsykkel skal prosjektet forhåndsgodkjennes ved et av Statens vegvesens kompetansesentre. Prosjektet skal beskrives på et eget skjema og det kreves dokumentasjon på opprinnelsen til de delene som er tenkt brukt. Det vil således ikke være tillatt å fjerne identifikasjonsnummeret på de delene som er tenkt brukt.

§7   Oppbygging av en motorsykkel er enten....

  1. ....å bygge sammen av nye eller brukte deler, et kjøretøy som ikke tidligere har vært i trafikk med norsk identitet,
     
  2. ....eller å foreta en så omfattende ombygging av et kjøretøy som tidligere har vært i trafikk med norsk identitet at det ikke kan defineres som ombygging, dvs. at det byttes både motor og ramme eller foretas en vesentlig eller større ombygging på begge motorsykkelens hovedkomponenter.

Arbeidsgruppa foreslår at det innføres en differensiering av den avgiften som skal svares ved oppbygging av en motorsykkel. Denne avgiftsdifferensieringen gjennomføres ved at:

  1. Det samme bruksfradraget fra engangsavgiften som gjelder ved bruktimport av en motorsykkel også gjøres gjeldende ved oppbygging. Fradraget baseres på produksjonsåret til motoren, som den viktigste av de to hovedkomponentene en motorsykkel er bygd opp av. I tvilstilfelle skal opprinnelsesåret settes til det seneste (siste) året denne typen motor ble produsert.
     
  2. Ved et ønske om å bygge opp en motorsykkel skal prosjektet forhåndsgodkjennes ved et av Statens vegvesens kompetansesentre. Prosjektet skal beskrives på et eget skjema og det kreves dokumentasjon på opprinnelsen til de delene som er tenkt brukt. Det vil således ikke være tillatt å fjerne identifikasjonsnummeret på de delene som er tenkt brukt. Den grunnleggende motortypen prosjektet er godkjent med skal senere beholdes i hele kjøretøyets levetid.Ved eventuelt skifte til nyere motortype skal det svares avgift tilsvarende differansen mellom tidligere betalt engangsavgift og beregnet ny engangsavgift.

§9   Import av ombygd / oppbygd motorsykkel

  1. Engangsavgiften på motorsykler som ønskes importert til Norge under regelen om at kjøretøy er eldre enn 30 år unntas fra engangsavgift, skal bestemmes ut fra de komponentene motorsykkelen er satt sammen av - ikke identitetspapirene.
     
  2. I tvilstilfelle skal engangsavgift svares etter opprinnelsesåret til motoren (jfr. regler for oppbygging).
     
  3. Identiteten til importert motorsykkel beholdes hvis en av hovedkomponentene fra opprinnelig kjøretøy er beholdt. Er motorsykkelen å betegne som oppbygd, brukes regler for oppbygging av motorsykkel.
     
  4. Den grunnleggende motortypen motorsykkelen er importert med skal senere beholdes i hele kjøretøyets levetid.
     
  5. Ved eventuelt skifte til nyere motortype skal det svares avgift tilsvarende differansen mellom tidligere betalt engangsavgift og beregnet ny engangsavgift.
     
  6. Som tekniske grunnlag for godkjenning av chopper skal revidert utgave av de såkalte ”Chopper-reglene” gjelde. For andre typer ombygginger/oppbygginger skal eksisterende krav til kjøretøy gjelde.

Arbeidsgruppa tilbyr sin kompetanse for å rydde opp i tidligere, uklare eller til og med tvilsomme godkjenninger, og foreslår at:

§10   alle tidligere godkjente ombygginger/oppbygginger innkalles til visning, der korrekt identitet fastslås og nye dokumenter utstedes i henhold til denne identiteten.

Det understrekes imidlertid på det sterkeste at dette skal skje uten økonomiske eller strafferettslige konsekvenser for nåværende eier. Det eneste unntaket fra dette ”amnestiet” er imidlertid at kjøretøyer som tidligere har hatt veteranstatus, og som etter besikting omdefineres til ikke å ha slik status, for framtiden må svare årsavgift og normal forsikring.

Tilbake